5 Lagi Sebab Untuk Cintakan Kopi

 

 

Kopi kadangkala (atau selalunya?) adalah seperti pelekat yang mengikat segala perkara dalam sehari bersama-sama. Ia membangkitkan anda daripada lena pada waktu pagi, memberikan anda kejutan pada tengah hari dan memastikan anda sentiasa bersemangat sepanjang hari. Tetapi persoalannya: adakah ia sihat untuk anda? 

Anda boleh menghembus nafas lega. Ternyata, kopi mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang mengejutkan. "Tidak banyak keburukan meminum kopi dalam jumlah sederhana - dan sebenarnya, ia boleh memberi kesan positif kepada kesihatan anda," kata pakar diet berdaftar, Andrea Dunn, RD. 

Walaupun anda mungkin berfikir bahawa faedah utama kopi adalah untuk menyegarkan anda pada waktu pagi, terdapat lebih banyak lagi daripada itu. Kami memberi anda 5 sebab lagi untuk mencintai kopi: 

 

Meningkatkan tahap tenaga 

Kopi boleh membantu dalam melawan keletihan dan meningkatkan tahap tenaga. Ini kerana kopi kaya dengan perangsang yang dikenali sebagai kafein, bahan psikoaktif yang paling banyak digunakan di dunia.  

"Kafein boleh meningkatkan tahap tenaga anda apabila diambil secara sederhana kerana ia meningkatkan kadar metabolisme anda dan perembesan adrenalin, hormon yang bertanggungjawab untuk pembebasan tenaga di dalam otak," jelas Daniel Boyer, MD, seorang penyelidik di Institut Farr di West Des Moines, Iowa.  

Selain itu, Dr Boyer menambah, "ia juga membantu melawan keletihan dengan menghalang secara sementara tindakan adenosin, perangsang sistem saraf pusat yang menghalang aktiviti neuron, yang menyebabkan anda berasa letih." Dopamine, bahan kimia otak yang baik, juga dirangsang oleh kopi berkafein. Ya, kesan sampingan penggunaan kopi boleh meningkatkan rasa bahagia. 

Banyak eksperimen terhadap manusia menunjukkan bahawa kopi meningkatkan pelbagai aspek fungsi otak. Ia merangkumi ingatan, mood, kewaspadaan, tahap tenaga, kelajuan tindak balas, dan fungsi kognitif keseluruhan seseorang. Menurut satu kajian, pengambilan kafein sebelum dan semasa permainan golf meningkatkan prestasi dan tahap tenaga subjektif, serta mengurangkan rasa keletihan. 

Pohon Robusta mengandungi lebih banyak kafein semulajadi, dimana Robusta mempunyai kandungan kafein 2.7%, manakala Arabica umumnya mempunyai 1.5%. Oleh itu, pengambilan Min Kaffe, yang baharu dipertingkatkan dengan serbuk kopi Robusta premium, boleh membantu anda meningkatkan tahap tenaga anda. 

 

Mengurangkan lemak badan dan menggalakkan berat badan yang sihat 

Adakah anda sedar bahawa hampir setiap produk pembakar lemak di pasaran mengandungi kafein? Terdapat penjelasan yang sahih untuknya... Kafein adalah salah satu daripada beberapa bahan semula jadi yang telah ditunjukkan untuk membantu dalam kehilangan lemak. 

"Kafein boleh membantu menggalakkan berat badan yang sihat, mengurangkan risiko beberapa penyakit yang berkaitan dengan berat badan berlebihan, seperti penyakit jantung, dengan menggalakkan kesihatan usus dan mengubahsuai penyimpanan lemak," jelas Dr Boyer. Beberapa penyelidikan telah menyokong kesimpulan ini. 

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa kafein boleh meningkatkan kadar metabolisme sebanyak 3 hingga 11%, terutamanya apabila digandingkan dengan senaman. 

Selain itu, ia meningkatkan pembebasan asid lemak bebas oksidatif dalam aliran darah, yang memudahkan penukaran lemak kepada tenaga. 

Kajian lain menunjukkan bahawa kafein boleh meningkatkan pengoksidaan lemak sehingga 10% pada orang gemuk dan 29% pada individu kurus. Walau bagaimanapun, manfaat ini berkurangan dari semasa ke semasa bagi peminum kopi jangka panjang . 

Selain itu, terdapat bukti bahawa Kopi Robusta boleh membantu dalam penurunan berat badan. Biji kopi hijau bukan perangsang telah menjadi subjek kajian saintifik ini. Sekarang anda tahu mengapa kami memilih ini sebagai bahan kritikal untuk Min Kaffe. Gunakannya dengan diet yang sihat dan senaman yang kerap untuk membantu anda menurunkan berat badan! 

 

Meningkatkan tahap aktiviti fizikal 

Kafein merangsang sistem saraf, mendorong penghantaran isyarat kepada sel-sel lemak untuk memudahkan pemecahan lemak. Walau bagaimanapun, kafein juga meningkatkan jumlah Epinephrine (Adrenalin) dalam darah. Ia adalah hormon "fight or flight" yang menyediakan badan untuk aktiviti fizikal yang lasak. Kafein menyebabkan sel-sel lemak memecahkan lemak badan, membebaskan asid lemak bebas ke dalam aliran darah untuk digunakan sebagai tenaga. 

Keupayaan kafein untuk meningkatkan prestasi fizikal secara purata pada 11 hingga 12% adalah seperti yang dijangka, jika diihat pada kesannya. Oleh itu, adalah disyorkan untuk minum secawan kopi yang kuat 30 minit sebelum pergi ke gim. 

Dalam penyelidikan kesihatan awam, peserta wanita yang mengambil 1-2 cawan kopi setiap hari adalah 17% lebih berkemungkinan untuk mencapai matlamat aktiviti fizikal mereka berbanding dengan mereka yang mengambil kurang daripada satu cawan sehari. 

Dengan bantuan Min Kaffe bersama serbuk Kopi Robusta yang dipertingkatkan, malah mengandungi lebih banyak kafein, tahap aktiviti fizikal anda boleh ditingkatkan! 

 

Lawan kemurungan dan buat anda lebih bahagia 

Secawan kopi sehari boleh membantu mengurangkan risiko kemurungan, jadi peminum kopi mungkin kelihatan lebih bersemangat. 

Disebabkan oleh kualiti anti-radang dan antioksidannya, kopi mungkin mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan mental kerana ia mengandungi lebih 1,000 sebatian bioaktif, termasuk kafein. Kafein ialah psikostimulan yang boleh meningkatkan kewaspadaan dan motivasi, mampu mengurangkan gejala kemurungan tertentu. 

Kafein juga boleh menghalang reseptor adenosin dalam sistem saraf pusat, menghalangnya daripada mendorong tindak balas selular yang menyumbang kepada mood tertekan dan letih. Kafein meningkatkan kuantiti dopamin yang mengikat pada reseptor dopamin di otak depan, dengan mengikat tetapi tidak mengaktifkan adenosin ini. Pada dasarnya, kopi meningkatkan keberkesanan bahan kimia dopamin dalam otak dan sangat berkait rapat dengan pengurangan risiko kemurungan. 

Satu meta-analisis daripada tujuh kajian mendapati bahawa setiap cawan kopi harian yang diambil boleh dikaitkan dengan pengurangan 8% dalam risiko kemurungan. Di samping itu, satu penyelidikan termasuk lebih daripada 200,000 individu juga mendedahkan bahawa pengambilan kopi dikaitkan dengan penurunan risiko kematian akibat bunuh diri. 

Min Kaffe bukan sahaja memenuhi keinginan anda untuk kopi tetapi juga ditambah dengan pemanis Sweetality® eksklusif untuk memberikan pengalaman rasa kopi yang menyeronokkan dan indah yang membantu menghidupkan semula minda yang letih dan melegakan ketegangan!  

 

Meningkatkan kesihatan kulit dan melawan masalah kulit 

Kopi juga bermanfaat untuk kulit. Biji kopi mengandungi kafein dan polifenol seperti asid klorogenik (CGA), yang mungkin mempunyai faedah anti-radang, antibakteria dan anti-penuaan. 

Sapukan kopi cair pada kulit atau kopi serbuk sebagai skrub boleh memperbaiki keadaan kulit seperti ekzema, psoriasis dan jerawat. Pengambilan kopi juga dikaitkan dengan penurunan karsinoma sel basal, sejenis kanser kulit yang lazim.