Tan Sri Osman S. Cassim, Jasamu Dikenang


Info Ringkas YBhg Tan Sri Osman S. Cassim 

  • Berkhidmat dengan perkhidmatan kerajaan selama 30 tahun dengan memegang beberapa jawatan utama seperti Ketua Setiausaha di Kementerian Buruh, Kementerian Penerangan dan Kementerian Dalam Negeri. Jawatan terakhir beliau adalah Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam.
  • Dianugerahi “The Royal Order of The Polar Star” dari kerajaan Sweden kerana keberanian beliau menjadi wakil Malaysia sebagai tebusan pengganas Tentera Merah Jepun yang menyertai penerbangan ke Tripoli, Libya.
  • Dilantik menjadi Pengerusi Kumpulan Hai-O pada 31 Januari 2005 dan telah bersama Hai-O selama 15 tahun.


Selain banyak memberikan pandangan yang bernas dan menunjukkan kepimpinan melalui teladan, keakraban YBhg Tan Sri Osman dengan En. Tan Kai Hee cukup unik kerana kedua-dua “heavyweight” ini mengagumi antara satu sama lain.

En. Tan Kai Hee memuji kemahiran interpersonal YBhg Tan Sri Osman selain kebolehan beliau berbahasa Mandarin! Manakala YBhg Tan Sri pula menyifatkan En. Tan Kai Hee sebagai ikon muhibah yang sangat pemurah, merendah diri dan penyantun. Istimewanya, kepimpinan tanpa prejudis En. Tan Kai Hee membibitkan perasaan kasih para usahawan terhadap beliau sehingga menganggap beliau sebagai ayahanda!

Sesungguhnya Kumpulan Hai-O berasa cukup bertuah mendapat sentuhan magis YBhg Tan Sri Osman S. Cassim yang kaya pengalaman, berkeperibadian murni dengan tarikan aura yang tersendiri dalam melakar momen-momen indah walau menyusuri perjalanan penuh berliku.   

                        Semambu dan turi dibawa belayar

                        Selasih mewangi di hujung dahan

                        Jasamu Tan Sri tidak terbayar

                        Junjungan kasih dan doa mengiringi perpisahan