18 Oct 2022
Â
Â
Bawang putih telah menjadi sebahagian daripada rencah di dapur sejak turun-temurun. Dipanggang dengan minyak zaitun, ianya akan cair seperti mentega di lidah manakala jika ia dicincang dan tidak dimasak, rasanya pedas dan tajam. Bawang putih dalam bentuk minyak pula membantu melegakan otot yang sakit dan juga boleh digunakan untuk membancuh teh. Secara ringkas, bawang putih dalam apa jua bentuk menawarkan kelebihan yang cukup hebat— selain rasanya yang sedap!Â
Pepatah kuno menegaskan bahawa herba ini boleh menghalau pontianak. Walaupun ia adalah metafora, makan bawang putih tetap digalakkan untuk kesejahteraan umum. Banyak kelebihan kesihatan telah dikaitkan dengan herba ini. Oleh kerana sifat antibakteria dan antiseptiknya, herba ini mempunyai kesan terapeutik dan perubatan. Alisin adalah bahan aktif dalam bawang putih yang memberikan manfaat kesihatannya. Ia kaya dengan mineral, termasuk fosforus, zink, kalium, dan magnesium. Bawang putih juga sarat dengan vitamin C, vitamin K, folat, niasin, dan tiamin.Â
Ia boleh merawat beberapa penyakit kesihatan dan mengurangkan risiko kanser berdasarkan kajian. Bawang putih, sama ada dicincang, separuh, dibakar, dihancurkan, atau keseluruhan, boleh meningkatkan rasa hidangan. Teruskan membaca untuk mengetahui manfaat kesihatan bawang putih!Â
Â
Khasiat Bawang PutihÂ
Â
Herba ini mempunyai 4.5 kalori, 0.2 gram protein, dan 1 gram karbohidrat. Bawang putih juga termasuk tahap surih daripada beberapa nutrien lain. Bawang putih rendah dalam kalori dan merupakan sumber vitamin C, B6 dan mangan yang sangat baik. Â
Â
Faedah Kesihatan Bawang Putih:Â
1. Meningkatkan ImunitiÂ
Imuniti adalah segala yang menghalang badan anda daripada menjangkiti penyakit  dan juga apa yang membantu anda melawan penyakit apabila perlu. Bawang putih meningkatkan sistem imun untuk membantu mencegah selsema dan influenza. Secara purata, kanak-kanak mengalami enam hingga lapan selsema setiap tahun, manakala orang dewasa mengalami dua hingga empat. Mengambil bawang putih membantu mencegah batuk, demam, dan gangguan berkaitan selsema. Terdapat juga tradisi sesetangah masyarakat di dunia di mana ibu bapa akan membalut ulas bawang putih pada tali di leher anak-anak mereka untuk mengurangkan kesesakan mereka. Selain melindungi daripada radikal bebas, bawang putih menghalang kerosakan DNA. Â
Â
2. Detox Badan AndaÂ
Detoksifikasi ialah proses penyingkiran bahan asing daripada badan. Ia mempunyai peranan yang sangat penting dalam mengekalkan kesihatan dan memberikan umur yang panjang. Kita terdedah kepada pelbagai jenis bahan kimia dan sebatian setiap hari dalam persekitaran moden. Kebanyakan bahan kimia ini tidak sihat malah boleh memudaratkan badan.Â
Alam sekitar, air dan makanan merangkumi perkara berikut:Â
Selain itu, bawang putih menghalang ekspresi gen yang terlibat dalam mencipta sel adipos yang menyimpan lemak. Ia juga menggalakkan thermogenesis dalam badan, membawa kepada peningkatan pembakaran lemak dan mengurangkan kolesterol LDL (kolesterol jahat).Â
3. Mengurangkan Tekanan Darah TinggiÂ
Strok dan serangan jantung adalah dua daripada isu kesihatan yang paling ketara di dunia. Tekanan darah tinggi adalah faktor risiko yang besar untuk penyakit jantung. Ia dipercayai menyumbang kepada lebih 70% daripada strok, serangan jantung, dan kegagalan jantung kronik. 13.5% daripada kematian di seluruh dunia disebabkan oleh tekanan darah tinggi. Bawang putih adalah rempah yang sangat baik untuk ditambah ke dalam diet anda jika anda mengalami hipertensi atau tekanan darah tinggi. Walaupun anda bukan penggemar bawang putih, pengambilan suplemen bawang putih tetap memberikan beberapa kelebihan kesihatan, termasuk berupaya menurunkan tekanan darah dan menyembuhkan demam. Menurut penyelidikan manusia, suplemen bawang putih dengan ketara menurunkan tekanan darah pada individu yang mempunyai hipertensi.Â
4. Meningkatkan Kesihatan KulitÂ
Bawang putih menghalang jerawat dan mengurangkan parut jerawat. Jus bawang putih bermanfaat untuk merawat kudis, psoriasis, ruam, dan lepuh. Selain itu, kualiti antibakteria dan antioksidan bawang putih boleh membantu membersihkan muka anda dengan memusnahkan kuman penyebab jerawat. Ia juga melindungi daripada sinaran UV dan seterusnya melawan penuaan. Â
Â
Banyak manfaat kesihatan telah dikaitkan dengan kajian perubatan. Walau bagaimanapun, beberapa kajian mencadangkan bahawa bawang putih mentah mungkin lebih berkesan daripada versi yang dimasak, dengan suplemen bawang putih menjadi kaedah yang paling berkesan. Ini disebabkan alisin hanya boleh dibebaskan dengan cara memotong atau mencincang bawang putih, jika tidak, ia tidak akan dilepaskan. Â
Â
Kini, dengan teknologi pengekstrakan yang inovatif, manfaat bawang putih dapat dikekalkan dengan berkesan. Ini membolehkan kelebihan dan fungsi penuh alisin dalam bentuk mentahnya diserap dengan efisyen oleh badan selepas pengambilan. Selain itu, berkat teknologi salutan enterik, kita boleh merasai manfaat bawang putih tanpa bau dan rasa yang tidak menyenangkan!Â
Â
Sekarang setelah anda mengetahui tentang manfaat kesihatan mengambil bawang putih dalam apa jua bentuk, terutamanya suplemen bawang putih, anda boleh mengambil langkah pertama ke arah menjadi orang yang lebih sihat dan lebih baik!Â
Â
RujukanÂ