4 Manfaat Kesihatan Bawang Putih yang Luar Biasa

 
 

Bawang putih telah menjadi sebahagian daripada rencah di dapur sejak turun-temurun. Dipanggang dengan minyak zaitun, ianya akan cair seperti mentega di lidah manakala jika ia dicincang dan tidak dimasak, rasanya pedas dan tajam. Bawang putih dalam bentuk minyak pula membantu melegakan otot yang sakit dan juga boleh digunakan untuk membancuh teh. Secara ringkas, bawang putih dalam apa jua bentuk menawarkan kelebihan yang cukup hebatselain rasanya yang sedap! 


Pepatah kuno menegaskan bahawa herba ini boleh menghalau pontianak. Walaupun ia adalah metafora, makan bawang putih tetap digalakkan untuk kesejahteraan umum. Banyak kelebihan kesihatan telah dikaitkan dengan herba ini. Oleh kerana sifat antibakteria dan antiseptiknya, herba ini mempunyai kesan terapeutik dan perubatan. Alisin adalah bahan aktif dalam bawang putih yang memberikan manfaat kesihatannya. Ia kaya dengan mineral, termasuk fosforus, zink, kalium, dan magnesium. Bawang putih juga sarat dengan vitamin C, vitamin K, folat, niasin, dan tiamin. 


Ia boleh merawat beberapa penyakit kesihatan dan mengurangkan risiko kanser berdasarkan kajian. Bawang putih, sama ada dicincang, separuh, dibakar, dihancurkan, atau keseluruhan, boleh meningkatkan rasa hidangan. Teruskan membaca untuk mengetahui manfaat kesihatan bawang putih! 

 

Khasiat Bawang Putih