5 Mitos Garam Dibongkarkan!Kita sering mendengar bahawa terlalu banyak "garam, lemak, dan gula" adalah isu dengan diet kita. Tetapi adakah itu benar? 

 

Garam 

Garam adalah sumber semula jadi, dari lautan hingga air mata kita. Memang sedap dan boleh didapati dengan harga yang sangat rendah. Walau bagaimanapun, seperti banyak perkara lain, terlalu banyak garam boleh menjejaskan kesihatan kita. 

Untuk membantu anda mengekalkan gaya hidup sihat, kami telah menafikan beberapa mitos berkaitan garam. 


 

 

Mitos 1: Makanan tanpa garam tidak mempunyai rasa. 


Tiada makanan yang lengkap tanpa garam. Terutama bagi mereka yang seleranya terbiasa dengan diet natrium tinggi, garam sering dianggap penting untuk memberikan rasa kepada makanan. Garam adalah penting untuk meningkatkan rasa, tekstur dan keseimbangan makanan. Walaupun dengan sedikit garam, makanan itu masih tidak mencukupi untuk citarasa kita. Walaupun kita bersetuju bahawa makanan tidak terasa lazat tanpa kuantiti garam yang diperlukan, ia tidak semestinya hambar. Daripada menambah sudu garam, tambahkan alternatif yang sihat, Sahajidah Garam Buluh. Ia diperisakan dengan sempurna sambil memperkayakan kandungan nutrisi makanan. 

 

Mitos 2: Saya tidak mempunyai tekanan darah tinggi, jadi saya tidak perlu kurang makan garam. 


Memandangkan bahaya penyakit bermula dalam julat tekanan darah yang sihat, kebanyakan orang akan mendapat manfaat daripada pengambilan garam yang kurang. Selain itu, diet rendah garam menghalang kenaikan tekanan darah yang berkaitan dengan usia yang meletakkan anda berisiko untuk penyakit. Bagi kebanyakan orang dewasa, Persatuan Jantung Amerika menasihatkan untuk mengambil tidak lebih daripada 2,300 mg sehari, dengan had optimum 1,500 mg sehari. Malah pengurangan 1,000 mg setiap hari boleh membantu meningkatkan tekanan darah dan kesihatan jantung. 

 

Mitos 3: Anda harus makan atau minum lebih banyak garam selepas bersenam. 


Garam mempunyai fungsi yang sangat penting dalam tubuh manusia. Ia membantu mengawal pengecutan otot, fungsi saraf, dan isipadu darah. Selain itu, ia mengekalkan tahap cecair dalam badan. Garam dikeluarkan dari badan melalui dua cara: melalui air kencing dan peluh. Jumlah natrium yang rendah boleh menyebabkan dehidrasi, kekejangan otot, dan juga kegagalan organ. Jika anda banyak berpeluh dan kehilangan banyak natrium, anda mungkin perlu mengambil campuran makanan masin atau makanan ringan dan minuman yang kaya dengan elektrolit untuk mengekalkan paras natrium dalam badan anda. Walau bagaimanapun, ia benar-benar bergantung pada berapa banyak anda bersenam dan berpeluh, dan berapa banyak natrium yang sudah ada dalam diet anda. Jika anda mencari cara mudah untuk meningkatkan paras natrium anda selepas bersenam, anda boleh mencuba Minuman Perdana Sahajidah Garam Buluh kami, yang menawarkan kandungan mineral dan mineral surih yang tinggi. Anda boleh tuangkan satu paket ke dalam air atau jus, kacau rata dan minum. 

 

Mitos 4: Kita boleh mengambil garam buluh sebanyak mungkin dalam sehari kerana ia kaya dengan mineral dan unsur surih. 


Kebanyakan garam yang boleh dimakan di pasaran adalah serupa kerana semuanya berasal dari laut. Pada peringkat pengilangan yang kemudian, kaedah pemprosesan yang berbeza menyumbang kepada komposisi produk siap yang berbeza. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa garam buluh mengandungi lebih daripada 70 mineral surih manakala garam yang ditapis hanya mengandungi natrium klorida.Penyelidikan menunjukkan bahawa garam buluh mengandungi lebih daripada 70 jenis mineral surih, manakala garam ditapis hanya mengandungi natrium klorida, yang mungkin memberi kesan negatif kepada tekanan darah anda jika anda mengambil terlalu banyak. Untuk mencapai keseimbangan molekul kimia dalam tubuh manusia, garam buluh memulihkan kekurangan mineral dan unsur surih yang ketara orang moden. Sahajidah Garam Buluh diperbuat daripada 100% garam buluh asli yang diformulasikan dengan resipi tradisional Korea yang terbukti. 

 

Mitos 5: Menghapuskan garam sepenuhnya adalah sihat. 


Natrium adalah nutrien penting untuk pengawalan tekanan darah dan diperlukan untuk fungsi saraf dan otot, tetapi hanya secara