Tips Haid: Bagaimana Untuk Kekal Selesa Semasa Haid

Sama ada anda berumur 14 atau 41 tahun, anda pasti mengalami sedikit kesakitan sepanjang kitaran haid anda. Bukan rahsia lagi bahawa badan kita mengalami perubahan ketara yang boleh menjejaskan mood kita. Dari mengidam makanan, gangguan tidur, kekejangan hingga sakit kepala dan kekejangan otot, "Aunt Flo" telah tiba. 

Mungkin anda juga mula mengalami ini sebelum haid anda bermula, inilah situasi yang dinamakan sindrom prahaid (PMS). Walaupun setiap orang mengalami haid secara berbeza, untungnya, pada zaman ini, terdapat beberapa petua haid yang dicuba dan  boleh membantu anda mengurangkan ketidakselesaan semasa haid anda.  

 

1. Pakai pakaian yang selesa 

Pilih pakaian yang tidak menyekat atau ketat. Ini amat penting di sekitar kawasan pinggang dan perut anda. Pilih seluar dalam yang boleh mengekalkan kebersihan anda. Pakai pakaian yang menggalakkan pernafasan untuk mengelakkan rasa berpeluh atau terlalu panas. 

  • Pilih sepasang seluar dalam yang lama. Oleh itu, anda tidak akan terlalu risau jika ia terkena kotoran haid, dan anda boleh menggunakannya sekiranya berlaku kecemasan. 
  • Anda juga boleh cuba memakai seluar pendek longgar untuk menyembunyikan pad (jika anda menggunakannya). 
  • Pakaian yang longgar dan lembut bagus untuk kembung perut dan keselesaan. 
  • Pakaian yang paling selesa dipakai apabila anda sedang haid ialah pakaian longgar bersukan. 


2. Makan makanan yang sihat 

Adalah suatu perkara biasa jika anda menginginkan karbohidrat seperti roti, coklat dan keju semasa anda haid, tetapi makan berlebihan ini mungkin menyebabkan anda berasa lebih teruk. Perut anda akan berterima kasih di kemudian hari kerana anda mengelakkan makanan yang diproses dan garam yang berlebihan. Anemia kekurangan zat besi, yang boleh menyebabkan kabus otak, keletihan, dan perubahan mood, juga biasa berlaku pada wanita yang mengalami haid yang berat. Gejala haid ini boleh dikurangkan dengan mengekalkan diet yang sihat dan kekal terhidrat. Jika anda mengidam sesuatu yang manis, anda boleh pertimbangkan coklat gelap. Ia adalah sumber magnesium yang kaya, yang boleh membantu mengawal tahap serotonin dan meningkatkan mood anda. 

  • Isi dengan serat Serat akan mengurangkan kembung perut dan meningkatkan pencernaan yang sihat. Beberapa pilihan yang baik ialah badam, epal, articok, kekacang, beri hitam, ubi keledek dan bijirin penuh. 
  • Suplemen yang betulMakanan dan suplemen yang mengandungi kalsium, magnesium, zat besi, vitamin E, B6, B12, dan omega-3 mengurangkan kebanyakan gejala haid dan PMS. 
  • Sertakan makanan kaya protein Protein tanpa lemak membantu mengekalkan paras gula darah yang stabil dan mengurangkan keinginan. Cuba makan ikan tanpa lemak, daging, mentega badam, dan kacang ayam. 
  • Penghidratan yang betul Minum air yang mencukupi memerangi keletihan dan dehidrasi, meningkatkan fungsi otak, keteraturan pencernaan dan keseimbangan hormon. 
  • Makanan ringan yang lebih sihat – Cuba snek pada buah-buahan dan sayur-sayuran, yang merupakan alternatif yang lebih baik. Buah-buahan dan sayur-sayuran bermanfaat untuk tubuh. Selain itu, makanan yang kaya dengan zat besi harus dimakan semasa haid untuk menambah zat besi yang hilang dalam darah semasa haid anda.